2020-11-11 07:51:56• hírek • MTI

Macron először egyeztetett telefonon Bidennel

Emmanuel Macron francia államfő először egyeztetett telefonon Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölttel, akivel reméli, hogy együtt tudnak működni a nagy nemzetközi kérdésekben - közölte kedd este a francia elnöki hivatal.

"Az államfő gratulált Joe Bidennek és az alelnökének, Kamala Harrisnek, és biztosította őket arról, hogy szeretné, ha együtt dolgoznának korunk olyan nagy kihívásain, mint az éghajlatváltozás, az egészségügy, a terrorizmus elleni közdelem és az alapjogok védelme" - tudatta az Elysée-palota a mintegy tíz percig tartó beszélgetésről.


A francia elnök szombaton már a Twitteren is gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek. "Sok dolgunk lesz a jelenlegi kihívásokkal szemben. Dolgozzunk együtt!" - írta Emmanuel Macron angolul is közzétett üzenetében.


Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter előzetesen kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között új transzatlanti viszony kialakítása szükséges, függetlenül attól, hogy melyik jelölt nyeri meg az amerikai elnökválasztást.


"A status quóhoz, a régi idők transzatlanti kapcsolataihoz nem fogunk visszatérni" - figyelmeztetett a francia diplomácia vezetője. "Az elmúlt négy év alapvető változása az, hogy Európa kinyilvánította a szuverenitását. A biztonsági területen, a védelmi politikában, a stratégiai autonómia kérdésében" - tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: